Redskapene i RG

Rytmisk Gymnastikk (RG) er en estetisk idrett som stiller store krav til eleganse, utrykk og bevegelighet. For å understreke bevegelsene er apparatene en "siste finish".

 

Ball :             Laget av gummi eller syntetisk materiale. Ballen skal  sprettes på ulike måter, trilles på ulike kroppsdeler, kastes og fanges på ulike måter. Ballen skal også balanseres på kroppen.

Køller :          Laget av tre, gummi eller syntetisk materiale. Flaskelignende form med kule på toppen. Programmet utføres med 2 køller. Køllene skal svinges på ulike måter. Små kryssving kalles møller og er viktig i et program. Køllene skal sjongleres i små og store kast. Det er viktig at begge køllene hele tiden er i bevegelse.

Tau  :        Laget av hamp eller syntetisk materiale. Lengden på tauet tilpasses gymnasten. Det skal være knute i begge ender. Spesielt for tau er små og store hopp gjennom tauet, programmet må inneholde mange av disse. Tauet skal svinges i ulike plan, kastes og fanges på ulike måter.

Bånd :       Pinnen er laget av tre eller syntetisk materiale. Båndet er laget av sateng eller annet lignende materiale. Hele båndet må være i bevegelse. Båndet skal danne ulike tegninger som skal flyte over i hverandre. Det skal være variasjoner mellom små sirkler (spiraler) og store sving.

Ring :         Laget av tre eller plast. Ringen er stor, og gymnastene skal passere gjennom og over ringen. Ringen skal roteres om ulike akser, kastes og fanges på ulike måter, og den skal trilles på ulike måter både på kroppen og gulvet.